• Franciscus-Xaverius

  Franciscus-Xaverius

 • Levensboom

  Levensboom

 • Kerkzaal

  Kerkzaal

 • Kerkzaal

  Kerkzaal

 • Koffiezaal

  Koffiezaal

 • Koren

  Koren

 • Basisschool-De-Hoeksteen

  Basisschool-De-Hoeksteen

 • Pancratiusschool

  Pancratiusschool

 • Franciscus-Xaverius

  Franciscus-Xaverius

Van harte welkom op de website van de Franciscus Xaverius parochie in Enkhuizen.

U vindt hier alle informatie over onze parochie.
De weekendvieringen vinden in de regel plaats op zaterdagen om 19.00 uur of op zondagen om 10.00 uur.  Er is 1 viering per weekend, per maand wisselend op zaterdag of zondag. Hiernaast ziet u een overzichtje van de meest recente vieringen.

Onder de links vindt u de websites van onze koren, basisscholen en diverse werkgroepen.

Vieringen

24mrt
24.03.2018 19:00 - 20:00
WoCo viering
29mrt
29.03.2018 19:00 - 20:00
Witte Donderdag viering
30mrt
30.03.2018 15:00 - 16:00
Kruisweg
31mrt
31.03.2018 22:00 - 23:00
Paaswake
1apr
01.04.2018 10:00 - 11:00
Paasviering

Dag lieve mensen

En dan mogen (mochten) we weer het feest van de  verrijzenis vieren; Pasen! Iedere keer wanneer ik op het kerkhof/begraafplaats ben, dan leg ik uit dat het niet gaat om dat schepje zand op de hoek van de kist, maar dat het gaat om het geloof in eeuwig leven!
En voor hen die nooit meer in de kerk komen of eventueel ongelovigen zeg ik dan: Laat je aan het eind van je leven blij verrassen! Want dit is werkelijk de mooiste belofte die Onze Lieve Heer ons heeft gedaan.
In woord, maar zeker ook metterdaad. En dan krijg ik vaak de vraag om de rituelen bij die Paasviering 's avonds, weer eens wat uit te leggen. Bij deze dan.
Natuurlijk zegen ik aan het begin van de viering het paasvuur, waaraan de nieuwe Paaskaars wordt ontstoken. En ook de Paaskaars wordt apart gezegend. De vijf nagels (symbool van de wonden) worden aangebracht.  En dan zingen we tot drie keer toe: Licht van Christus! En dan mogen de grote lichten weer aan! Ook symbool van verrijzenis! En meteen daarna zing ik de zogenaamde Paasjubelzang: Laat juichen…..! Ergens in de dienst is er dan nog het zegenen van het nieuwe doopwater.
De Paaskaars wordt drie keer in de bak met water gedompeld en er wordt een druppeltje Heilige olie in het water gedaan en wat zout en naar oud gebruik kan er ook over het  water worden geblazen. Zout en dat blazen verwijst naar de verdrijving van het kwaad. Zout hield bederf tegen en het blazen verwijst ook naar het uitdrijven van het boze en ook naar de Heilige Geest. En dan mogen we onze doopbeloften hernieuwen en wordt ook weer iedereen herinnerd aan die doop door het gesprenkelde wijwater. Een prachtige viering met een zeer oude en rijke symboliek.
Samen met het vieren van de eucharistie is Pasen het kloppende hart van ons katholieke geloof. Maar beiden mogen ons uitdagen tot een liefdevol leven. Pasen mag ons ook vertellen dat we  mensen zijn van de Weg….mensen die dagelijks met verrijzenis bezig zijn. Dat betekent; met liefdevol opengaan naar anderen.  En eucharistie is het feest van Gods aanwezigheid in ieder van ons.  Lichaam van Christus=Wordt ook lichaam van Christus! En zij herkenden Hem pas bij het breken van het brood! (Lucas 24: De Emmausgangers).  Wat geweldig allemaal.
En wat heerlijk om te mogen geloven. Is het niet juist dat wat onze 'dingenwereld' zo nodig heeft?  Dat krachtige geloof dat dwars door alles heen mag schijnen!
Alvast een Zalig Pasen toegewenst! 
Tot de volgende keer.      
Pater Peter
 

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952