• Franciscus-Xaverius

  Franciscus-Xaverius

 • Levensboom

  Levensboom

 • Kerkzaal

  Kerkzaal

 • Kerkzaal

  Kerkzaal

 • Koffiezaal

  Koffiezaal

 • Koren

  Koren

 • Basisschool-De-Hoeksteen

  Basisschool-De-Hoeksteen

 • Pancratiusschool

  Pancratiusschool

 • Franciscus-Xaverius

  Franciscus-Xaverius

Van harte welkom op de website van de Franciscus Xaverius parochie in Enkhuizen.

U vindt hier alle informatie over onze parochie.
De weekendvieringen vinden in de regel plaats op zaterdagen om 19.00 uur of op zondagen om 10.00 uur.  Er is 1 viering per weekend, per maand wisselend op zaterdag of zondag. Hiernaast ziet u een overzichtje van de meest recente vieringen.

Onder de links vindt u de websites van onze koren, basisscholen en diverse werkgroepen.

Vieringen

21 juli
DOP viering
21.07.2018 19:00 - 20:00
28 juli
DOP viering
28.07.2018 19:00 - 20:00
5 aug
WoCo viering
05.08.2018 10:00 - 11:00
12 aug
DOP viering
12.08.2018 10:00 - 11:00
19 aug
Eucharistieviering
19.08.2018 10:00 - 11:00
 • Home
 • Algemene Informatie

Privacy

De AVG (Algemene Gegevens Verordening) en de RK. Kerk

Er is veel te doen in Nederland rond de AVG. De R.K. Kerk neemt hierin een bijzondere positie in en heeft een eigen reglement “ Reglement Bescherming Persoonsgegevens Parochies”. Op dit moment wordt gewerkt aan een aanpassing aan de AVG. Dat de R.K. Kerk een eigen reglement heeft komt doordat er verschil is, tussen het bestuursrecht en het kerkelijk recht.

Het is elke parochie toegestaan persoonsgegevens te verwerken, als de parochie een gerechtvaardigd belang heeft om;

 • een goede organisatie van de parochiegemeenschap te faciliteren
 • contact met haar leden te onderhouden
 • haar kerkelijke opdracht uitvoert

Lid zijn van de R.K. Kerk betekent dat van betrokkenen geen aparte toestemming nodig is.
Daarom zal bijvoorbeeld aan ouders van een dopeling, bij aanmelding, wel sprake zijn schriftelijke informatie over de verwerking van persoonsgegevens en wordt een privacy verklaring verstrekt.

Voor het publiceren van een foto of video waarop iemand herkenbaar in beeld wordt gebracht, bij de vieringen, het parochieblad en of de website, is wel altijd toestemming van betrokkene nodig.

Wordt het parochieblad online gepubliceerd, of openbaar verspreid mogen er geen persoonsgegevens zonder toestemming worden gepubliceerd. In dat geval dienen de gegevens van het parochiesecretariaat te worden vermeld.

Verder informatie over de AVG en de R.K. Kerk vindt u op de website www.rkk-avg.nl

Doop

Wilt u uw kind laten dopen?
Neem dan contact op met mevr. Hanny Urselmann via telefoonnummer 0228-313661
Zij zorgt ervoor dat er iemand van de doopgroep bij u op huisbezoek komt.

Ook wordt een kraambezoek met u afgesproken als de parochie een geboortekaartje ontvangt. Tijdens dit kraambezoek ontvangt u tevens een informatieboekje over het doopsel. De doopdatum en doopvoorbereiding worden in overleg met Pater P. Peelen sj bepaald.

Voor de doopviering kunt u de standaard boekjes gebruiken. Maar natuurlijk is het persoonlijker om een eigen viering samen te stellen. In het parochiecentrum zijn hiervoor voorbeeldboekjes aanwezig. De doopviering kan een aparte viering zijn maar ook geïntegreerd worden in een reguliere viering.

Het R.K. Zangkoor St. Caecilia jubileert

Grootse Viering van het 200 jarig bestaan

CaeciliaHet “St Caecilia koor” heeft op 19 februari 2006 haar 200 jarig bestaan gevierd op een wijze zoals het bestuur en leden dit wilde. Een Eucharistieviering in concertvorm (dus een keer zonder samenzang) met als voorgangerPater Peelen sj.

In een volle kerk werd de St Franciscus mis van Fr. Plojhar gezongen aanvullend met o.a. het Veni Creator van Fr. Eppink, het Ave - Verum van Mozart e.a. feestelijke liederen. In zijn overweging ging Pater Peelen op humoristische wijze en in verhaal vorm in op de zin van een Parochieelkoor. De voorzitter memoreerde nog dat het vroeger niet gemakkelijk was om lid te worden van het koor. Men moest van mannelijke sek'se , van erkende vroomheid en muzikaal zijn. Maar dan was men ook een gewaardeerd lid van de Parochie. Ook was er een boete stelsel, wat bijverzuim flink op kon lopen.

Zorgelijk was de voorzitter over het teruglopende ledental en het achterwege blijven van de doorstroming van leden uit de andere koren. Uiteraard dankte hij alle leden voor hun inbreng, het Parochiebestuur voor haar medewerking en vooral Jan Bruijn als dirigent / organist en Margot Nugter als o.a. het ontwerpen van de 'St Caecilia-logo' op het programma boekje.

Gré Gobes van het Parochiebestuur deed het nog eens dunnetjes over en accentueerde dit met bloemen. Als grote verrassing werd door het Parochie bestuur een prachtig beeld van St Caecilia aangeboden, deze krijgt zeker een plekje op de plaats waar het koor tijdens de vieringen zingt.

De leden van het koor gingen daarna op hun verzoek een feestmiddag houden in besloten kring, met o.a Oud Hollands spelen en lekker eten en drinken.

Ook het Noord-Hollands dagblad heeft meegewerkt aan de bekendheid van het koor, door een uitgebreid historisch overzicht te plaatsen, zelfs met een mooie groepfoto van het koor.

Nu maar hopen dat over 25 jaar het 225 jaar bestaan het koor kan worden gevierd, al zal er dan wel geen huidig lid meer aanwezig zijn, maar voor de Parochie hopen wij dat het koor dan nog bestaat.

groepsfoto

Vormsel

Vormsel 2018

Op vrijdag 19 januari 2018 om 19.30 uur start het voorbereidingstraject voor tieners uit Grootebroek, Enkhuizen, Bovenkarspel en Lutjebroek. Dit traject wordt afgesloten in een feestelijke viering op zaterdag 14 april met toediening van het Vormsel door bisschop Van Burgsteden in de H. Nicolaaskerk te Lutjebroek. In de voorbereiding wordt op een laagdrempelige wijze de basis van het geloof besproken en wat kunnen wij daarvan leren. Het gaat over vriendschap, keuzes maken, contact maken, aandacht en zorg voor anderen etc.
De werkavonden vinden verspreid door de week plaats steeds in één van de 4 parochies. Er is een ouderavond, een jongerenviering met JoKo, verblijf in het klooster bij de blauwe Maria zusters in Heiloo, Passion avond; een afwisselend programma dus. De ervaring leert dat na een aarzelend begin de tieners met veel plezier aan de bijeenkomsten deelnemen.
Wie kunnen er aan meedoen? Iedereen die in groep 8 zit van de basisschool of onderbouw voortgezet onderwijs. Voor het ontvangen van het Vormsel moet je wel gedoopt zijn (dat kan eventueel geregeld worden in het voorbereidingstraject). Voor deelname wordt een bijdrage van €15,00 gevraagd. Aanmelden kan bij Fred Slijkerman Megelink via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of eventueel telefonisch 06-51700562; ook voor vragen. Aanmelden is van belang voor het aantal werkmappen die dan klaar liggen bij de startavond. Heeft u interesse om mee te helpen in dit traject neem dan ook contact op.

Het schema van het traject is als volgt:
1. Vrijdag 19 januari de start- en informatieavond voor ouders en tieners om 19.30 uur in parochiecentrum Zesstedenweg 158 te Grootebroek (neem een smartphone mee).
2. Vrijdag 2 februari 1e werkavond parochiecentrum Grootebroek.
3. 10 of 11of 17 februari jongerenviering met JoKo (keuze mogelijkheid).
4. Vrijdag 16 februari alleen voor ouders in parochiecentrum te Grootebroek.
5. Woensdag 21 februari 2e werkavond in parochiecentrum te Enkhuizen.
6. Dinsdag 6 maart 3e werkavond te Lutjebroek.
7. Vrijdagmiddag16 maart tot middag 17 maart naar klooster te Heiloo met overnachting.
8. Woensdag 21 maart 4e werkavond in parochiecentrum te Bovenkarspel.
9. Dinsdag 27 maart beleving van de Passion te Lutjebroek.
10. Donderdag 12 april oefenavond voor Vormselviering in de kerk te Lutjebroek.
11. Zaterdag 14 april om 18.30 uur feestelijke Vormselviering in de kerk te Lutjebroek.
12. Vrijdag 20 april afsluitende avond in parochiecentrum te Grootebroek.

R.K. Begraafplaats

De R.K. Begraafplaats is gelegen in het Bastion Hollandia aan de Oranjestraat. De ingebruikneming vond plaats op 6 mei 1889. Voor die datum werden de katholieke overledenen veelal in Bovenkarspel begraven. In de zestiger jaren is de begraafplaats gerenoveerd waarbij tevens de ingang die eerst via de Vest naar de Oranjestraat liep, is verplaatst. De aula werd daarbij nieuw gebouwd. Hij verving het oude kerkje.

Er zijn 4 soorten graven op de begraafplaats:

 • Familiegraven: zijn graven waarbij na de begrafenis van de overledene de 2e ruimte wordt gereserveerd voor een familielid.
 • Algemene graven: waarin 2 willekeurige personen worden begraven.
 • Kindergraven: zijn graven voor kinderen en worden als familiegraven uitgegeven.
 • Urnengraven: zijn graven afmeting 0.8 bij 0.8 meter, waarin 2 urnen begraven kunnen worden en worden als familiegraven uitgegeven.

Alle graven worden voor 20 jaar uitgegeven. Familiegraven worden op verzoek van de familie telkens voor 5 of 10 jaar verlengd. Algemene graven kunnen alleen in overleg met het parochiebestuur worden verlengd.

De beheerder is dhr. J.T. Kamper, Dirk Wierengastraat 14 1602 TJ Enkhuizen tel: 317108 bij wie u met al uw vragen terecht kunt.

2012-08-31 begraafplaats-008

Algemene informatie

Onze parochiekerk was tot voor kort te vinden in het centrum van de stad Enkhuizen

DIE PAROCHIEKERK IS HELAAS GESLOTEN WEGENS ONVEILIGHEID VAN DE VLOER.

De weekendvieringen vinden nu plaats in ons nieuwe kerkgebouw, Kwakerspad 3, 1601 AS Enkhuizen (de voormalige bibliotheek).

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952