Taizé-viering 12 februari 2017

icoon vriendschapOok dit jaar organiseert Taizé Westfriesland (een oecumenisch initiatief van RK en PKN) weer een aantal Taizé-vieringen. De eerste is op zondagavond 12 februari a.s. in de PKN kerk in Westwoud. Aanvang 19:30 uur. De kerk is vanaf 19:00 uur open.
Dit keer staat de ‘Icoon van de Vriendschap’ centraal. Dit is een koptische icoon uit de 7e eeuw na Christus. Christus slaat zijn arm om zijn metgezel Menas. Ze kijken samen open de toekomst in. Met vertrouwen. Zoals gebruikelijk heeft de viering een meditatief karakter. Taizé-liederen worden afgewisseld met stiltes en korte teksten. Een oase van rust en bezinning in een hectische wereld.

Nieuw in 2017: liederen op Facebook Taizé Westfriesland

Ongeveer een week van tevoren wordt op facebook gepubliceerd welke liederen we zingen, zodat degene die dat wil de liederen kan beluisteren en oefenen. Er is geen workshop meer op de zondagmiddag.
Voor wie geen tijd of geen behoefte heeft aan voorbereiding: de liederen zijn heel toegankelijk en je kunt ook gewoon komen luisteren en mediteren. Zie voor meer info facebook Taizé Westfriesland

Wat is een Taizé-viering?

Een meditatieve Taizé-viering is een korte viering van circa 55 minuten, met weinig gesproken woord, twee stiltes en veel zang. De essentie: rust en ruimte om bij jezelf te komen, bij jezelf naar binnen te kijken, te danken voor wat geschonken is, te bidden voor wat je wenst, je angsten van je af te laten glijden. Geen lange teksten, geen gepreek, maar zingen, meditatie en korte gebeden.
Hoewel er zitplaats genoeg is, kun je ook op de grond zitten. Kussens zijn er, maar je kunt natuurlijk ook een bidkrukje meenemen. Taizé is ook ontmoeten; generaties, culturen, gelovigen van verschillende richtingen en niet-gelovigen ontmoeten elkaar. We hopen met de vieringen vooral ook jongeren aan te spreken.

Wat is een Taizé-viering?

Een meditatieve Taizé-viering is een korte viering van circa 50 minuten, met weinig gesproken woord, twee stiltes en veel zang. De essentie: rust en ruimte om bij jezelf te komen, bij jezelf naar binnen te kijken, te danken voor wat geschonken is, te bidden voor wat je wenst, je angsten van je af te laten glijden. Geen lange teksten, geen gepreek, maar zingen, meditatie en korte gebeden.
Hoewel er stoelen genoeg zijn, kun je ook op de grond zitten. Kussens zijn er, maar je kunt natuurlijk ook een bidkrukje meenemen. Taizé is ook ontmoeten; generaties, culturen, gelovigen van verschillende richtingen en niet-gelovigen ontmoeten elkaar. We hopen met de vieringen vooral ook jongeren aan te spreken.

Liederen centraal

Kenmerkend voor de Taizé-gemeenschap zijn de liederen. Het zijn korte liederen die meestal vele malen achter elkaar gezongen worden. De gedachte hierachter is, dat het lied als een gebed in je onderbewustzijn plaatsvindt, en zo de hele dag kan dienen als meditatief, stil verlangen naar God. Vaak zijn de liederen een of twee regels lang.

Wat is Taizé?

In de Bourgogne in Frankrijk ligt het dorpje Taizé (spreek uit Tèzé) waar de broedergemeenschap jaarlijks vele duizenden mensen ontvangt. Het plaatsje is een wereldberoemde pleisterplaats van oecumenisch ingestelde, vooral jonge christenen. De gemeenschap van Taizé telt een honderdtal broeders uit bijna dertig landen. Er zijn vele mogelijkheden om over het geloof te praten, je te verdiepen en te praten over maatschappelijke kwesties te praten. In de loop der tijd zijn steeds meer jongeren naar Taizé gekomen. Ze komen uit alle wereld-delen, nemen deel aan de vieringen en aan ontmoetingen. Taizé vierde in 2015 haar 75 jarig bestaan.qrcode taize

Volg Taizé Westfriesland op de gelijknamige facebookpagina of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952