Choral Evensong

De Martinus Cantorij zingt op zondag 8 februari om 17.00 uur een Choral Evensong in de Zuiderkerk te Enkhuizen. In deze Evensong klinkt muziek van o.a. Maurice Duruflé en Edward Elgar. Op enkele korte gesproken bijdragen na wordt een Evensong geheel gezongen. De dienst duurt ca. drie kwartier. De toegang is gratis maar een bijdrage in de collecte bij de uitgang voor de kosten is welkom!

De Engelse koning Henry VIII stichtte in 1534 de anglicaanse kerk na een hooglopend conflict met de paus in Rome. Er werd een nieuwe liturgie ontwikkeld met nadruk op de landstaal i.p.v. het Latijn. Delen uit de afgezworen katholieke vespers en completen werden samengevoegd tot een nieuwe dienst: de Choral Evensong.

In de loop der eeuwen is er veel muziek voor deze Engelse koortraditie geschreven. Hierdoor klinkt de vaste orde van dienst elke keer weer totaal anders; van gregoriaans tot hypermodern. Alle grote Engelse componisten hebben bijgedragen geleverd, bijvoorbeeld William Byrd, Henry Purcell, Benjamin Britten, Herbert Howells enz.cantorij martinus

In Britse kathedralen en universiteitscolleges wordt de Choral Evensong nog steeds dagelijks gezongen. Wie daar wel eens bij is geweest herkent deze beschrijving:

"De Evensong begint. Er hangt iets ongrijpbaar mystieks in de koorruimte van de Cathedral / College Chapel. Wat is dat toch? Komt het omdat dit al eeuwen zo gebeurt?
De Evensong vindt altijd plaats, iedere dag, eeuw in eeuw uit. Vanuit de stilte komt de muziek op, teksten, gebeden en muziek rijgen zich aaneen tot een onverklaarbaar geheel van devotie, van schoonheid, medicijn voor de ziel, heil voor de wereld, eer aan God.
Na afloop blijft u nog even zitten. Een beetje beduusd. 'Waar ben ik eigenlijk geweest de afgelopen drie kwartier?' De verger (koster) of een koorknaap doet de Victoriaanse lampjes in de koorbanken uit. Het lange schip van het majestueuze gebouw is weer leeg.
U staat weer buiten, een andere wereld."

Voor meer informatie: ds Henk Haandrikman
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952