Impulsdagen vrouw & geloof 2016

Naomi, Ruth en Orpah van Marc Chagall"Kansen keren"

1 april in Alkmaar - 8 april in Hoorn

INHOUD VAN DE IMPULSDAGEN 2016

Ieder van ons heeft in haar leven momenten waarop ze zich afvraagt: ‘Is dit het nou?’ ‘Is dit het leven dat ik me had voorgesteld?’ Gegarandeerd dat het anders is verlopen dan ooit gedacht. Misschien ging het veel beter, misschien ook veel slechter. En misschien had je helemaal geen verwachtingen. Het lot heeft voor ieder van ons iets anders in petto en we weten geen van allen wat de toekomst ons brengt.


In het schilderij van Chagall op de voorkant zien we drie vrouwen op weg naar een ongewisse toekomst. Naömi, Ruth en Orpah. Het lot bracht hen bij elkaar en trof hen alle drie zwaar. Hoe gingen deze vrouwen daarmee om? Welke keuzes maakten zij? En wat betekende dat voor hen en voor hun toekomst? Degenen die bekend zijn met dit Bijbelverhaal kennen de afloop ervan. Althans die voor Naömi en Ruth. Van Orpah weten we niet meer dan dat ze terug gaat naar haar eigen land. Ook een bewuste keuze. In onze ogen niet minder respectabel dan die van beide andere vrouwen. Ieder mens reageert immers anders op wat haar overkomt.

Hoe gaan wij om met ons lot? Ook als het een tijdje niet mee zit? Laten we ons er door te neer slaan of zijn we in staat om kansen te zien, ze ten goede te keren? Durven we blijven geloven in de toekomst? Vertrouwen te hebben in ons lot? Te accepteren wat het ons brengt en verantwoording te nemen voor de keuzes die we maken? Een oude wijsheid zegt: De manier waarop we omgaan met ons lot, bepaalt de kwaliteit van ons leven. Maar hoe doe je dat als het leven je wel erg hard treft? En wie of wat kan ons daarbij helpen?
In de Impulsdagen van voorjaar 2016 gaan we nader in op deze vragen. We doen dat aan de hand van het verhaal van Naömi, Ruth èn Orpah. Na een plenaire inleiding op het thema gaan we aan de slag in drie verschillende workshops. Allemaal even interessant en daarom vinden ze plaats in twee rondes. Je kunt dus deelnemen aan twee van de drie.

PROGRAMMA

De Impulsdagen worden in 2016 gehouden op twee verschillende plekken in Noord-Holland. Op vrijdag 1 april zijn we in Alkmaar (Oudorp) en op vrijdag 8 april in Hoorn.
Ontvangst : Vanaf 09.30 uur met koffie / thee. Aanvang programma 10.00 uur
1. Welkom en opening door de dagvoorzitter
2. Inleiding op het thema ‘KANSEN KEREN’ door José van Sante
3. Korte pauze met koffie/thee
4. Uitwerken van het thema ‘Kansen Keren’ in drie verschillende Workshops (1e ronde)
o Medigese, combinatie van meditatie en exegese o.l.v. José van Sante
o Levenslijnen tekenen en inkleuren, o.l.v. Cora ten Wolde
o Bibliodrama over Naömi, Ruth en Orpah, o.l.v. Jos van Steen
5. Gezamenlijke lunch
(NB. zelf brood meenemen; wij zorgen voor soep, fruit en drinken)
6. Uitwerken van het thema in drie verschillende Workshops (2e ronde)
7. Korte pauze met koffie/thee
8. Slotviering m.m.v. Annelies Komen (piano)
Sluiting van de Impulsdag: uiterlijk 16.00 uur

INFORMATIE

Voor wie?

Voor vrouwen uit verschillende kerken in Noord-Holland en belangstellenden van buiten (maximaal 40 per dag)

Waar en wanneer?

  • Vrijdag 1 april 2016 in Alkmaar (tijd: 10.00-16.00 uur) in de Terpkerk, Herenweg 4, Oudorp.
  • Vrijdag 8 april in Hoorn (tijd: 10.00-16.00 uur) in Dijk en Duin (in de voormalige kapel) Wilhelminalaan 2, 1623 MA Hoorn *)
    *) Parkeren bij Dijk en Duin is lastig. Aanbevolen wordt het Parkeerterrein achter de Protestantse Kerk Het Octaaf aan de J. de Pollstraat (betaald parkeren)

Aanmelden: Per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of schriftelijk naar Werkgroep Vrouw & Geloof p/a Karveel 10, 1625 EN Hoorn. Indien nodig zijn we op de Impulsdag bereikbaar op: 06 835 796 94.
Kosten: € 15.- , ter plekke afrekenen (graag gepast). De Impulsdagen worden georganiseerd door vrijwilligers en gesponsord door diverse katholieke en protestantse instellingen, waardoor de deelnemersbijdrage laag kan blijven. Het zelf meenemen van brood voor de lunch helpt hierbij.
Informatie en organisatie:
Oecumenische Werkgroep Vrouw & Geloof (tel. 0229-842544). De werkgroep komt voort uit het RK-Dekenaat Noord-Holland en het Dienstencentrum van de Protestantse kerken en bestaat uit Jos van Steen (Alkmaar), Maretty Schaap-Kolenberg (Grootebroek), Cora ten Wolde (Hoorn), José van Sante en Hillie van Netten (Purmerend).

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952