Skip to main content

Maria ten Hemelopneming

Verering

Het katholieke geloof stelt als een dogma dat Maria in de hemel werd opgenomen en bij Jezus Christus is , haar goddelijke zoon. Maria zou Koningin moeten worden genoemd, niet alleen vanwege haar Goddelijke Moederschap van Jezus Christus, maar ook omdat God haar een uitzonderlijke rol heeft gegeven in het werk van eeuwig heil . Het rooms-katholicisme gebruikt de liturgische Latijnse uitdrukking Ora Pro Nobis, “ wat “bid voor ons “ betekent , en leert aanhangers niet om heiligen te aanbidden, maar vraagt (vragen is een vorm van gebed) die heiligen om voor hen te bidden.

De encycliek Ad Caeli Reginam stelt dat Christus als Verlosser Heer en Koning is. De Heilige Maagd is Koningin, vanwege de unieke manier waarop ze hielp bij onze verlossing , door haar eigen wezen te geven, door Hem vrijelijk voor ons aan te bieden, door haar bijzondere verlangen en smeekbede voor, en actieve interesse. Maria werd gekozen als Moeder van Christus om te helpen Gods plan voor de verlossing van de mensheid te vervullen; De katholieke kerk vereerde vanaf de vroegste tijden de koningin van de hemel, volgens Pius XII:
Vanaf de vroegste tijden van de katholieke kerk heeft een christelijk volk, of het nu in triomf of meer in het bijzonder in tijden van crisis is, smeekbeden en hymnes van lof en verering tot de koningin van de hemel gericht en nooit is die hoop die zij plaatsten, aan het wankelen geweest. in de Moeder van de goddelijke Koning, Jezus Christus; noch heeft dat geloof ooit gefaald waardoor ons wordt geleerd dat Maria, de maagdelijke moeder van God, met de zorg van een moeder over de hele wereld regeert, net zoals ze in hemelse zaligheid wordt gekroond met de glorie van een koningin.
Het koninginnenschap van Maria wordt herdacht in de laatste van de glorieuze mysteries van de heilige rozenkrans - de kroning van de Maagd als koningin van hemel en aarde. Parochies en privégroepen verwerken en kronen vaak een beeld van Maria met bloemen. Dit wordt vaak een "mei-kroning" genoemd. Dit ritueel kan worden gedaan op plechtigheden en feesten van de Heilige Maagd Maria, of andere feestelijke dagen, en biedt de Kerk de kans om na te denken over Maria's rol in de heilsgeschiedenis.

Verdieping

Laatst op het parkeerterrein bij de Vomar hoorde ik achter mij “mama” ik keek om en zag een moeder en haar zeer jonge dochter achter mij richting Vomar gaan , En ik bemerkte dat er een zekere emotie was bij het horen en zien van dit moment. En dan realiseer je dat er een bijzondere band is tussen moeder en kind. Niets afdoen aan de vaders en hun goede zorgen. Ik denk dat het een oer-reactie is bij veel mensen, we worden geraakt . En we herinneren onze eigen moeder want zij is het die ons het leven heeft geschonken . In mijn situatie nog speciaal omdat mijn moeder er bijna in gebleven was maar gelukkig herstelde ze en bleef in leven. En die bijzonder band van een moeder met haar kinderen speelt ook bij Maria. Als moeder van Jezus en ook als ons aller moeder.
Misschien dat er daardoor altijd kaarsjes branden in alle kerken en bedevaartplaatsen bij Maria. Kaarsjes die worden aangestoken en neergezet met een verzoek aan Maria. “Maria geef kracht aan mijn zoon”, “Maria help mij om weer optimistisch in het leven te staan”, “Maria sta ons bij in alle nood”, maar ook denk ik “Maria bedankt dat U er was en mijn voorspraak was”. Want dat is waarom wij ons tot Maria wenden: ze helpt ons en staat ons bij. En ik denk dat we dat voornamelijk aan Maria vragen omdat zij dichtbij ons staat. Maria is een gewoon mens, een gewone vrouw. Ook zij kende geluk en ongeluk, vreugde en verdriet. Maar ondanks alles bleef zij trouw en bleef zij geloven. Nee haar geloof en trouw bleven haar hele leven sterk ook toen haar kind geboren moest worden in een stal, ook toen zij moest vluchten naar Egypte, ook toen Jezus achterbleef in de tempel als twaalf jarige en tenslotte ook toen haar Zoon aan het kruis werd genageld en stierf. Ik denk dat wij daarom tot Maria bidden en steun vragen omdat zij ons haar voorbeeld heeft gegeven.

Diaken Wim Zürlohe, augustus 2022